MOSES  *  EGYPTEN  *  SPAETH  

 

Faraos Datter bar Mosesbarnet ind ved sivene og papyrus-krattet ved Nilen - på samme måde som gudinden Isis med Horusbarnet
ARKIV 1b-7
            Bind 1's anmeldelser - supplement - 7. DEL
22-25:  Vedr. anmeldelser af bind 1 og 2 samtidigt
     26:  Genudgivelse, bind 1:  Erik Ansvang,  Aton Nyhedsbrev, 7.aug.2004
     27:  Genudgivelse, bind 1:  Steffen Larsen,  Politiken, 7.maj 2005
     28:  Anmeldelse, Erik Dal, Dr.phil., Førstebibliotekar, 22. maj 1999
     29:  Anu Kumar, Ph.D. in English Literature, moses-egypt news, 9.oct.2011
     30:  Bind 1's forskning inspirerer i Erling Haagensen's krimi, juni 2008
     a-j:  Div. referencer & anmeldelser:  i presse og på internet
Site•map
< Forrige | Næste > 
Engelsk side
Ove von Spaeth
Historie og videnskab:
Genopdagelse, indsigt, fornyelse

Klik - køb bogen her - direkte

 

ORIENTERING.  Nogle af de senere publicerede anmeldelser og litteraturkronikker er på én gang om både bind 1 og 2.
          De pgl. tekster er kort omtalt nedenfor, men er bragt i fuld udstrækning i bind 2's arkiv med anmeldelser i deres helhed. Disse dobbeltanmeldelser kan læses i deres fulde udstrækning via deres links, nedenfor.

 

22  DOBBELT-ANMELDELSE FOR BIND 1 & 2,  14. DECEMBER 2001
- evt. praktisk at kunne læse teksten off-line
¤ Rambam, Tidsskrift for jødisk kultur og forskning, den 14. december 2001, 10. årg. (s. 93-95)  -  boganmeldelse:
Fem Mosebøger i moderne udgave
Af JENS-ANDRÉ P. HERBENER, cand.mag. i religionsstudier og semitiske sprog, Orientalsk og Judaistisk Afdeling, Det Kongelige Bibliotek
 

Omfatter både bind 1 og 2.
          - Se:  Bind 2's kronikker & anmeldelser, 2-DEL

 
Gardiner's A-1: se
 
23  DOBBELT-ANMELDELSE FOR BIND 1 & 2,  1. DECEMBER 2002  & 1. JUNI 2003
 
¤ Swedano Journal, 1. december 2002, 2.årg.  - &: Visdomsmagasinet, 1. juni 2003, 2.årg., nr.3 (s.13-17)  -  litteraturkronik:
Gåden om Moses' virkelige skæbne
Rabbinernes gamle skrifter og oldtidens forfattere afslører Moses' senere skjulte rolle som prins i Egypten - og omtaler tilmed hans indsigt i magiens og stjernernes verden.
Af  ERIK ANSVANG, forfatter, foredragsholder, rejseleder og -arrangør
 

Omfatter både bind 1 og 2.
          - Se:  Bind 2's kronikker & anmeldelser, 4-DEL

 
Gardiner's A-1: se
 
24  DOBBELT-ANMELDELSE FOR BIND 1 & 2,  AUGUST 2001
 
¤ Om Bøger, Den Ny Verdens Impuls, aug.2001 (12.årg., nr.3, s.23)  -  boganmeldelse:
Hvem var Moses?
Ove von Spaeths bøger: "De Fortrængte Optegnelser" og "Gåden om Faraos Datters Søn".
Af  RUTH OLSEN, red.
 

Omfatter både bind 1 og 2.
          - Se:  Bind 2's kronikker & anmeldelser, 4-DEL

 
Gardiner's A-1: se
 
25  DOBBELT-ANMELDELSER FOR BIND 1 & 2,  16/5 2001  &  14/12 2001
 
¤ Frimurer Meddelelser (Vol.X, nr.19, s.22-24)  -  den 16. maj 2001;  - &: Præsteforeningens Blad (nr. 50, s.1162-1163) - 14. dec.2001  -  boganmeldelse:
Den historiske Moses
Nye spændende indfaldsvinkler til Moses sammen med old-ægyptisk mysteriekult og relevante indvielsesritualer - og bidrag til forståelsen for det særlige spirituelle præg i arkitekturens og billedkunstens love og udformning.
Af  NIELS AARUP, OHP, cand.theol.
 

Omfatter både bind 1 og 2.
          - Se:  Bind 2's kronikker & anmeldelser, 1-DEL

- evt. praktisk at kunne læse teksten off-line
Gardiner's A-1: se
Sidetop
26  ANMELDELSER, GENUDGIVELSEN  AF BIND 1 OPDATERET UDGAVE, AUGUST 2004
 
¤ Aton Kulturrejser, www.egyptenrejser.dk, den 7. august 2004  -  nyhedsbrev
En usædvanlig forskningsindsats - genudgivet
Af  THORA LUND MOLLERUP & ERIK ANSVANG, rejseledere, og forf.
 

Information - Nyt om relevant litteratur:
          Ove von Spaeths bog: "De Fortrængte Optegnelse; - Moses' Ukendte Egyptiske Baggrund", som er det første bind i serien om "Attentatet på Moses", er nu opdateret, justeret og genoptrykt!

          Bogen er et spændende og utraditionelt materiale og er her for første gang samlet og fremlagt som en helhed. "De Fortrængte Optegnelser" afdækker et omvæltende og skjult attentat på Moses - samt at hans liv og position var overraskende anderledes end hidtil antaget. Den nødvendige revurdering af genopdagede historiske forhold afslører Bibelens største profet som oprindelig forudbestemt til den egyptiske trone.

          Overleverede, sjældne beretninger om Moses sættes via egyptisk tradition, arkæologi og antropologi i relation til Bibelen og i rabbinerskrifterne (Talmud) og hos oldtidens forfattere. - Genfundne astronomiske data, efterprøvet objektivt på basis af moderne videnskabelig astronomi, bidrager til præcis datering. Kendskab til Moses' status og tidsalder - som en tidligere mangel i bibelsk og historisk viden skabte forvirring om - kan nu genetableres.
          Flere bibelske gåder får derved mulighed for at finde deres løsning. En usædvanlig forskningsindsats kan her opleves i form af levende historieskrivning, hvor læseren kan "holde kilderne i hånden" og hele tiden! føle sig på sikker grund. Se info: www.moses-egypt.net

Thora Lund Mollerup & Erik Ansvang, - Nyhedsbrev, Aton Kulturrejser, - nyhedsbrev@egyptenrejser.dk  &  www.egyptenrejser.dk  -  (7.aug.2004)

- evt. praktisk at kunne læse teksten off-line
Gardiner's A-1: se
Sidetop
27  ANMELDELSER, GENUDGIVELSEN  AF BIND 1, OPDATERET UDGAVE - 7. MAJ 2005
 
¤ Politiken, 'Genudgivelser', den 7. maj 2005 (sektion "Bøger", s.13)  -  boganmeldelse:
Anbringer sig urokkeligt på bibelforskningens bord
Hofintrige. - Manden fra sivkurven.
Af  STEFFEN LARSEN, red., anmelder
 

Moses blev født 8. februar i år 1534 før vor tid. Det er ganske vist. Og han var egypter og kommende farao, men en hofintrige satte ham ud af spillet, drev ham i eksil og placerede ham senere som leder af det hjemvandrende jødiske folk. Det er ganske vist.

          Det er forbløffende at læse Ove von Spaeths "De Fortrængte Optegnelser". Den bugner af omfattende viden, krydsklipper mellem talrige kilder,folkelige traditioner, stjernetydning og anbringer sig urokkeligt på bibelforskningens bord. Man er lige ved at være enig med tidsskriftet Faklens redaktør Rune Engelbreth Larsen, der på omslaget bliver citeret for, at hvis Ove von Spaeths tanker holder, så vælter de dominerende teologiske opfattelser "som dominobrikker".

          De Fortrængte Optegnelser" kan læses som en detektivroman fra historiens mørke brønd. Forfatteren graver dybt i de ikke så få spor og kilder, der vitterligt findes; han identificerer steder og slægter. Han navngiver skurken. Materialet er overvældende. Det er slet ikke nødvendigt at interessere sig for Moses for at blive fascineret af, hvor meget man kan få ud af (trods alt) så lidt fra så længe siden.

          S.L.

(Genudgivelse:)  Ove von Spaeth: De Fortrængte Optegnelser. - Attentatet på Moses (C.A. Reitzel, 240 sider, 248 kroner).

(Gengives med Steffen Larsens skriftlige tilladelse, steffen.larsen@pol.dk, pr. 11.05.2005 til brug for OvS)

Sidetop
Gardiner's A-1: se
 
28  REVIEW OG OVERSIGT OM BIND 1 OM DEN HISTORISKE MOSES
- evt. praktisk at kunne læse teksten off-line
¤ forum&news  moses-egypt.net  -  22. juni 1999  -  Message: 
Imponerende
Af ERIK DAL, Chief Librarian, The Royal Danish National Library

       Book: "The Suppressed Record. - Moses' Unknown Egyptian Background", by Ove von Spaeth

Nu udkom så den store bog om Attentatet på Moses, - endda med romertallet I. Det er en bog, som også en travl person alligevel absolut må læse, ganske uanset baggrund. Og i mit tilfælde uden andre forkundskaber end almindelig bibelhistorieviden og, selvfølgelig, næsten livslang erfaring i at læse videnskabelig prosa. Jeg vil begynde med at sige, at jeg er imponeret over, hvor flydende og naturligt et sprog forfatteren OVE VON SPAETH kan opretholde ved så svære og mangesidige emner.
          Og selv for den, der ærligt har læst det hele, er de små resumeer er nyttige, - og jeg synes også, det har et godt resultat at strø litteraturhenvisninger ind i texten i begrænset omfang, uanset at jeg hører til dem, der næppe går ud i verden for at efterprøve dem. Bogens bibliografi er af sjælden størrelse og indhold, jeg mindes næppe at have set lignende.
          Hvad selve sagen angår, har jeg intet reelt at indvende, den måde hvorpå forfatteren kombinerer data fra forskellige sprog, kilder og lande frem til og med computermatematisk kontrolleret historisk astronomi, kan ikke andet overbevise den ukyndige og vel i alt væsentligt også den på en eller flere måder sagkyndige læser. - Jeg kan højst ane, hvad der kan være i vente i fire bøger mere, og i øvrigt udtrykke min beundring over, hvad forfatteren har kunnet tilegne sig og bygge videre på til en, som det fremtræder, sammenhængende helhed - til alsidig dokumentation af, hvad andre delvis og med smallere indgange har antydet eller forsøgt at nå.
          Der må på den baggrund ønskes forfatteren en god fortsættelse af arbejdet og dets offentliggørelse - foreløbig, som det desværre det ser ud nu, uden fondsstøtte, men udgivelsen er, så imponerende, alligevel lykkedes for C.A. Reitzels forlægger Svend Olufsen, der jo ikke er bange af sig. Jeg kender ham fra mine 17 år som administrator af og i nogen tid præsident for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL), der udgiver bøger i kommission via hans forlag for det meste, - og undertiden også fra kontakt med forlaget i mine mange år som redaktør for og i nogen tid også præsident for Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.
          Det kunne være spændende, tilskyndet af det inciterende indhold, hvis det kunne være muligt at gå ind i en diskussion, påpege stærke eller diskutable detaljer etc., - og ikke alle, naturligvis, kan tænkes at give bogen medhold i alt, men dem om det! Lad mig blot sige, at bogen hos mig og personer i min omkreds har vakt den positive interesse og tilfredshed, jeg har antydet.
          Jeg ser i Berlingske Tidende, at forfatteren foreløbig er noget tilbageholdende med at træde frem i medierne, og det kan synes lidt ærgerligt for både ham og forlæggeren, men set fra andre sider kan jeg tillige godt forstå det.
          Erik Dal, - kommentar & review om Ove von Spaeth’s vol. 1 om den historiske Moses i det gamle Egypten - til www.moses-egypt.net (22.jun.1999).

Erik Dal er Dr.phil. litteraturvidenskab, Førstebiliotekar hos Det Kgl. Bibliotek, Præsident for DetDanske Sprog- og Litteraturselskab, - tidl. Præsident i Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab

Sidetop
Gardiner's A-1: se
 
29  REVIEW AND OVERVIEW OF THE VOLUME 1 ON THE HISTORICAL MOSES
- evt. praktisk at kunne læse teksten off-line
¤ forum&news  moses-egypt.net  -  9 October 2011  -  Literature article: 
Developing a more historical and realistic view of Moses
By  ANU KUMAR, Ph.D. in English Literature, M.A. in Sanskrit Studies, lecturer, writer

       Book: "The Suppressed Record. - Moses' Unknown Egyptian Background", by Ove von Spaeth

This book presents vital textual and archaeological as well as astronomical evidence to build up a case for the historicity of the biblical and historical Moses and sheds light upon his early Egyptian years before the Exodus. In short, according to the book’s subtitle, reference… Rediscovered accounts in ancient Rabbinical texts and in Egyptian sources reveal that the Bible's greatest prophet was born as a prospective heir to the Egyptian throne. However, enemies at court and in the priesthood obstructed his chances of becoming a pharaoh …".

The 'buried accounts' - brought back to life here
          In fact, by drawing upon buried accounts from the often less-known ancient Rabbinical Writings, the book unfolds the life of Moses as a royal infant born to Queen Hatshepsut in the 18th dynasty.
          These ancient narratives, compiled and handed down through centuries of time, reveal surprising details regarding Moses which can be complemented and supported by evidence from Egyptian inscriptions and astronomical data, as well as several other pre-classical sources. They include accounts of a man brought up for the highest office of Pharaoh but upstaged and forced into exile through a complex royal plot which led to an attack on his life and permanent divestment of his Egyptian identity through a symbolic execution. These 'buried accounts' - brought back to life here - show the ways in which Moses’ life diverges sharply from prevailing perspectives that have coloured our imagination for centuries.
          Everyone knows about the story of Moses found by Pharaoh's daughter in the reeds by the Nile’s riverside - but was he just a myth? Or did parts of modern biblical research commit "murder on history"? Viewed from another angle, this incident can be recognized as part of a royal Egyptian ritual involving the reclaiming of Horus from watery perils into the arms of Isis and reborn as a divine child with rights of rulership.
          There are several aspects of the traditional biblical Moses narrative that can be similarly reviewed and enlivened in the light of deeper insight into the living customs and practices of ancient Egyptian culture.

          This book contains a principal thesis - that the biblical Moses, who has been enshrouded by myth and legend, may in fact have been a historical person and an Egyptian prince from the 18th dynasty of Egypt. The detailed accounts from the ancient Rabbinical Writings which can be complemented and supported by astronomical evidence as well as through Egyptian inscriptions, suggest that Moses may have been born to Queen Hatshepsut through a royal sacramental rite and received as an infant on the Nile in a ceremonial enactment of royal birth.
          The book builds up a fuller account of his early life from these texts - his royal birth, childhood and adolescence at Pharaoh's court - of the first 40 years where "... Moses was learned in all the wisdom of the Egyptians ..." (Acts 7:22).

Clues indicating that Moses was cast for a different prospective future
          In other words, - in this first volume of the five-book series on the biblical and historical Moses, Ove von Spaeth builds on an array of ancient textual sources such as the Rabbinical Writings, archaeological evidence, and astronomical data, to develop a more historical and realistic view of Moses which casts light on his Egyptian background and heritage. He suggests that Moses was an Egyptian prince and heir to the throne who found himself disinherited and forced into exile as a result of complex plots and intrigues at the royal court of Pharaohs Hatshepsut and Thutmosis III (approx. 1500 BC). In fact, several clues are presented indicating that Moses in the Egyptian context was a probable heir to the royal throne and cast for a different prospective future than the one which led to his leadership of the Israelites and the events following the Exodus as told in the Bible.

          Piecing survived survived evidence from ancient materials, the author indicates that Moses received years of royal training and was skilled in political governance and military warfare as well as educated in ancient arts and sciences, including astronomy, mathematics, alchemy, magic. It is this background and knowledge that Moses brought with him, including more esoteric and mystic understandings of a unified divinity, to the revolutionary impulses of a nascent Israelite nation and incorporated them later into the Mosaic Law.
          Altogether, in a most probable way the material - pieced together in mutually supportive ways from a veritable array of sources - indicates rich perspectives and historical details regarding Moses in connection with the pharaonic court in the 18th dynasty especially in ca. 1530-1450 BC.

A.K.

Ove von Spaeth: "The Suppressed Record. Moses' Unknown Egyptian Background". - Assassinating Moses, Vol. 1,  -  ISBN 87-7876-124-7
(Danish title: 'De Fortraengte Optegnelser')   -  C.A. Reitzel Publishers, Copenhagen 1999, reprinted 2004, 238 pages, illstr., DKK 248,- . 

(With written approval at 20.Dec.2011 from Anu Kumar for free use by OvS.)

Sidetop
Gardiner's A-1: se
 
30  INTERTEKSTUEL REFERENCE, 13/6-2008
- evt. praktisk at kunne læse teksten off-line
¤ Fra Erling Haagensens krimi "Mordet på ordet", 13. juni 2008  -  litterært interplay:
En meget, meget spændende dokumentation
Af  ERLING HAAGENSEN, forfatter og filminstruktør


Det historiske materiale i Ove von Spaeths bøger og hans fremlagte resultater blev hos andre forfattere, også internationalt, til interesse og direkte inspiration - f.eks.: Erling Haagensen, Annie Dunch, Erik Juul Clausen - og i Sydafrika Lènor Tancred, forfatter og journalist, og i Jugoslavien Boran Novakovic, astronom, m.fl.

          Mange forskere har her anvendt romanform, til at lancere eller afprøve nye tanker. I en dokumentarisk inspireret kriminalroman af Erling Haagensen: "Mordet på ordet" (forlaget Documentas, 2008), tager hovedpersonen Anna - en kvindelig historiker på research i Jerusalem angående tempelridderne - på en udvidet rejse videre til Egypten for at undersøge nogle mystiske, oprindelige Moses-spor. 
          Annas opdagelser afslører, selve idéen til korstogs-bevægelsen er undfanget af bestemte familier i Burgund, der udnytter religiøse følelser i Europa til at gavne deres private og dybt hemmelige interesser i Jerusalem. Anna spores også ind af oldtidskilder bl.a. i Ove von Spaeths bøger om den gådefulde Moses, der videreførte en særlig viden af både spirituel og teknisk art fra det gamle Egyptens mysterier.

          Til nogle af sine interessante opdagelser og teorier lader Haagensen desuden sin bogs personer inspirere af forskere og forfattere såsom dr. Valter H. Juvelius og ing. Henry Kjellson, og fra von Spaeths bogserie "Attentatet på Moses", gengivet spændende og fint pålideligt i denne kriminalgåde, hvis personer er klemt imellem konflikter fra autentisk historisk fortid og det oprivende nutidsdrama. En episode i handlingen, i forb.m. von Spaeths forskning, refereres (m/tilladelse) her:

"... -  Men er Moses andet end en romanfigur? Så vidt jeg ved, er der aldrig fundet det mindste spor af, at han virkelig skulle have eksisteret, siger Peter og fortsætter:
          -  Jeg mener, hvis han virkelig havde levet i Egypten og ført Israles stammer ud af Egypten, så ville det have stået i gamle egyptiske dokumenter, ville det ikke?
          Karsten ser lidt på ham. Så smiler han et lille smil. Han stikker hånden ned i sin mappe og tager fem lyse bøger frem, som han lægger på bordet.
          -  Du har for så vidt ret. Mange historikere er i dag er tilbøjelige til at betragte historien om Moses som et eventyr. Men her.  Karsten klapper på de fem bøger.  -  Her er en meget, meget spændende dokumentation, der sætter navn på Moses som en historisk person i faraonernes Egypten. Forfatteren, Ove von Spaeth, er ikke faghistoriker, og hans hypotese har ikke fået det blå stempel fra det akademiske samfund. Men sagt mellem os tre, så er det den mest overbevisende hypotese om Moses, der endnu er fremkommet.
          Den sætter samtidig en lang række hidtil uforklarlige historiske hændelser i det gamle Egypten ind i en fuldstændig logisk sammenhæng. Den vil i fremtiden få meget, meget stor historisk betydning.
          Karsten lægger igen hånden på de fem bøger og siger: - Serien hedder "Attentatet på Moses", og jeg vil stærkt anbefale, I læser den.  ..."

"... Anna peger igen over mod det sted, de lige er kommet fra.
          -  Paladset lå ud til Nilen lige i nærheden af, hvor vi sov i nat. Dengang hed byen som sagt Theben. Man har fundet de arkæologiske spor efter paladset, og det viser sig, at det var bygget, så Nilen danner et bassin foran paladset. Det er her, prinsessen bader, da den lille ark kommer sejlende med Moses.
          -  Men er det ikke utrolig dumt? Jeg mener, hvis farao har bestemt, at jødiske børn skal dræbes ved fødslen, så er det vel ikke på Nilen lige foran faraos palads, man skal anbringe en kurv med et omskåret jødebarn på tre måneder?
          -  Det har du ret i. Derfor må der være en særlig forklaring. Det kan for eksempel være gået til på den måde, forfatteren Ove von Spaeth redegør for i sine bøger om Moses.
          -  Det er de bøger, du læste i flyet på vej herned?
          -  Ja, netop.
          -  Og hvad siger han?
          -  Han siger, at Moses slet ikke er hebræer, med derimod en ægte søn af Hatshepsut, og at historien om modtagelsen på Nilen i virkeligheden afspejler den rituelle modtagelse af denne søn som den retmæssige arving til Egyptens trone. Biblens historie om Moses, der sejler i en kurv på Nilen beskriver altså en officiel ceremoni.
          -  Men hvis det er rigtigt, hvorfor bliver han så ikke farao?
          -  Ifølge von Spaeth er det, fordi hans far ikke er Hatshepsuts mand, Thutmoses II, men en
højtstående præst. Thutmoses II når til gengæld lige at få en søn med Iset, en af hans elskerinder, inden han dør af en sygdom.
          -  Moses har altså en konkurrent til tronen?
          -  Ja, Tuthmosis IIs søn. Vi ved, det er ham, der bliver farao Tuthmosis III.
          -  Og det er ham, der fjerner Hatshepsuts navn og billeder alle vegne i Egypten?
          -  Ja. Han forsøger endog at ændre Egyptens historie ved i dokumenter og annaler at indsætte sig selv som direkte efterfølger efter sin far, Tuthmosis II. Men sådan går det ikke til i virkeligheden. Han kan selvfølgelig ikke blive farao, lige da hans far dør, for da er han kun ét år gammel. Så det bliver hans stedmoder, enken Hatshepsut, der overtager den fulde magt og kroner sig selv til farao. Den magt beholder hun i de følgende næsten 22 år.
          -  Hun må have været en ualmindelig stærk kvinde, siger Peter med respekt. – Men der må altså også være opstået et eller andet fjendskab mellem hende og hendes stedsøn. Tuthmosis III må virkelig have hadet sin stedmoder Hatshepsut.
Han står et øjeblik og tænker. Så siger han:
          -  Men vent lige lidt. Hvorfor er det ikke Moses, der bliver farao efter Tuthmosis II? Hvis Moses er Hatshepsuts søn og er opdraget som kronprins, så burde det da være ham, der bliver farao, og ikke hverken hans mor eller hans halvbroder?
          -  Det er rigtigt, sådan burde det have været. Men sådan er det ikke, og det er så det, der gør historien om Moses til noget helt enestående. Jeg mener, der er mulighed for to forklaringer på det, der sker. Lad os lige sætte os derover, så skal du få dem begge.
          Anna peger på en stor sten, der ligger ved vejsiden ud for rampen op til Hatshepsuts tempel. Det er stadig så tidligt om morgenen, at der ikke er begyndt at komme turister.
          De sætter sig i morgensolen, og Anna fortsætter:
          -  Som jeg sagde før, er det Ove von Spaeths hypotese, at Moses er en ægte søn af Hatshepsut, og at modtagelsen på Nilen er en rituel modtagelse af en egyptisk tronarving. Han baserer sin hypotese på en kombination af de gamle Rabbinerskrifter, egyptiske ritualer og astronomiske begivenheder. Han afslører at have et usædvanlig grundigt kendskab til alle tre dele, og det giver ham nogen fordele, som almindelige egyptologer ikke har. Ud fra sin viden om astronomiens og astrologiens betydning for ritualerne er han i stand til at fastslå en dato, som er den mest sandsynlige for brylluppet mellem Hatshepsut og hendes halvbroder. Traditionen foreskriver nemlig, at brylluppet finder sted på en dato, hvor stjernerne markerer et særligt højdepunkt af rituel betydning.
          På bryllupsnatten finder der et rituelt samleje sted, hvor ægtemanden er klædt ud som guden Amon-Ra. Han kommer altså i gudens skikkelse for at befrugte sin brud. Men man skal huske, at ægtemanden ikke bare er klædt ud som guden. Han bliver til guden i det øjeblik. På den måde er guden far til det barn, der helst skulle blive resultatet af denne lille maskerade.
          Peter sidder med et stort grin.
          Anna ser alvorligt på ham og siger:
          -  Jeg ved godt, det lyder komisk. Men jeg kan garantere dig, det var ren og skær alvor dengang. Sådan skulle en kommende farao undfanges. Man troede virkelig, det var guden selv, der på magisk vis manifesterede sig i ægtemanden, når det astronomisk beregnede tidspunkt var det rigtige. Det var guden og ikke ægtemanden, der på den måde blev far til barnet. Derfor var det også mindre vigtigt, om det nu virkelig var ægtemanden selv inde bag forklædningen, eller om han blev erstattet af en stedfortræder. Det var jo under alle omstændigheder guden. ..."

Erling Haagensen, forfatter og filminstruktør, - i sin krimi "Mordet på ordet" (Documentas 2008) - http://www.merling.dk  -  (13.jun.2008)

Erling Haagensen har også udgivet bl.a. "Tempelherrernes Skat" og "Bornholms Rundkirker" - og sammen med Henry Lincoln: "The Templars' Secret Island", den fantastiske historie, der har dannet baggrund for Da Vinci Mysteriet.

- Erling Haagensen is the co-founder of New Science Limited - with its purpose of supporting fundamental scientific research by cutting across disciplinary boundaries - in order to contribute to a necessary scientific re-examination of existing paradigms, thus including aiming to enhance the common knowledge and the educational level of society, cf. http://www.new-science.co.uk 

Sidetop
Numexam
 
a-j  ANMELDELSER, VURDERINGER OG REFERENCER VEDR. BIND 1
- evt. praktisk at kunne læse teksten off-line
¤ BogGuide information, & Bookland.dk, den 8. april 2000  -  permanent læseranmeldelse:
Bogen om MOSES (De Fortrængte Optegnelser)

          "Denne bog er, efter min mening, et uhyre interessant indlæg angående fænomenet MOSES. Jeg kender naturligvis en del af de klassiske overleveringer, men også f.eks. LOVENS TAVLER af Thomas Mann. - Jeg er ikke i stand til at vurdere lødigheden eller den historiske kvalitet af denne bog, men det er en uhyre interessant teori som Ove von Spaeth udvikler og det er en bog man læser med stor spænding. Personlig ser jeg, med stor forventning, frem til de lovede næste 4 bind".

Erik Christensen, - www.bogguide.dk  - & -  www.bookland.dk  - & -  www.bookland.dk/book.php?id=96120&area=book  -  (8.apr.2000)
 

 
¤ Newsgroups.videnskab.historie.teologi.dk, den 25. oktober 1999  -  info:
Moses - historie eller myte? 

"...en anmeldelse af Ove von Spaeths bog "De Fortrængte Optegnelser", som jeg lægger op her, I ... vil finde den af interesse. Den er skrevet af en amerikansk professor, som læser dansk, men altså skriver på engelsk."

Carsten Agger,  Newsgroups: - FUT: dk.videnskab.historie, dk.kultur.sprog.klassisk, dk.videnskab.teologi  -  Date: Mon, Oct 25 1999, 10:18 by Carsten Agger  -  (25.okt.1999)
 

Assimilating a vast amount of information

"... What makes ... the tale believable is the extent to which von Spaeth has been able to assimilate a vast amount of information from a wide variety of sources, utilizing research into Hebrew, Egyptian and other contemporary language documents ..."
          "... This handsome volume ... anyone with a non-specialist interest in these far-off times from a religious or historical perspective will enjoy having this volume at hand. - Deserves an English translation so that it can be appreciated and argued about by a broad international audience ...". 
(Cf. the entire text:  New Focus on the Life of Moses )

Richard M. Stern, Dr.rer.Nat., - Swedano Journal - (15.Oct.1999, re-published 1.Oct.2002)

¤ Nyhedsbreve, Aton Kulturrejser, den 19. februar 2002 - info:
Nye og spændende indfaldsvinkler til Moses

          "... I nyhedsbrevet fra 13. februar 2002 anbefalede vi Ove von Spaeths bogserie om Moses. Emnet kunne få nogle til at tro, at bøgerne mest af alt er religionshistorie, og set i dette perspektiv er serien ovenud spændende i sig selv. Men det må tilføjes, at Ove von Spaeths værker giver Moses nye og spændende indfaldsvinkler til oldegyptisk mysteriekult og relevante indvielsesritualer - og bidrager til forståelsen for det særlige spirituelle præg i arkitekturens og billedkunstens love og udformning ..."
          "... Og som en anmelder ligeså rigtigt skrev om sit indtryk af bøgerne: "Moses var født til at være farao i det dengang mægtige Egypten, indviet i den gamle esoteriske visdom og intelligensmæssigt stående langt over sine samtidige. Han var tydeligvis en højtudviklet sjæl, der inkarnerede for at føre menneskene et skridt videre i udviklingen", ...Vi vil endnu engang anbefale, at du besøger Moses-seriens hjemmeside  www.moses-egypt.net ...".

Erik Ansvang, forfatter, foredragsholder, arrangør/rejseleder, - nyhedsbrev
www.egyptenrejser.dk  - & - aton@egyptenrejser.dk  -  (19.feb.2002)

¤ Kristeligt Dagblads portal, Religionsvidenskab, internet - januar 2000  -  Studier og Forskning:
Moses, Egypten, Spaeth

          Moses, Egypten, Spaeth , - Website omkring en bogserie om Moses. En tolkning af personen Moses med analyse af hans status og tidsalder. Her præsenteres også den utraditionelle historieforsker Ove von Spaeths bøger om den historiske Moses.

religion.dk - Kristeligt Dagblads portal til den religiøse verden, Studier og Forskning - Religionsvidenskab  - http://www.religion.dk/kategori  -  (jan.2000)

¤ The Genesis Letters, February 3rd 2002, internet  -  comment on chapters of vol. 1:
Looking outside of biblical traditions

          "New Research on Moses: Fascination research done by a Danish scholar into the historical Moses. While I may not necessarily concur with some of Ove von Spaeth's conclusions regarding the religion's aspects of Moses, I find his historical research into who Moses was to be fascinating and possible very accurate.
          In the very least, human flesh is put upon Moses by looking outside of biblical traditions to place him in a wide historical setting."

Ray L. Kaliss www.thegenesisletters.com/Library.htm  -  (February 2002)

¤ Leyla Tamer, www.leylatamer.com, forår 2005  -  anbefaling:
Kan dykke ned i igen og igen for at hente viden og forståelse

          Endnu en bog man bare kan dykke ned i igen og igen for at hente viden og forståelse! ATTENTATET PÅ MOSES 1, DE FORTRÆNGTE OPTEGNELSER - Ove von Spaeth.
          I dette første bind i pentalogien om Moses søger forfatteren med velunderbyggede argumenter at afdække den egentlige identitet af profeten fra det gamle testamente. Vi får således bl.a. indblik i, hvad der lå til grund for beretningen om barnet i sivkurven, der sejler på Nilen og hierosgamos det hellige bryllup mellem gud og kvinde.
          Læs mere om bøgerne på websitet:  www.moses-egypt.net . Udgivet af C.A. Reitzel (www.lemuelbooks.com ).

Leyla Tamer, forfatter, - www.leylatamer.com/anbefalinger.html  -  (forår 2005)

¤ Claus Fentz Krogh: Paradis og syndflod, genesispatriarchs.dk, pr. sommer 2004  -  info:
Så glimrende beskrevet

          "... udsætning af et lille kongebarn på floden var formentligt et kultisk ritual eller mysteriespil, sådan som den danske forsker Ove von Spaeth så glimrende har beskrevet det [Note 8]. Ifølge myten kom Kongerne som børn sejlende i sivbåde ... - skænket af guden/guderne. Kongerne var selv hel- eller halv-guddommelige.
          Når deres liv var slut, forlod de atter verden sejlende i sivbåde, tilbage til guderne. Først herefter begravedes deres afsjælede kroppe. Sådanne kultiske optrin foregik både i Mesopotamien og især i Egypten, men også i store dele af den gamle verden. Note 8: Ove von Spaeth: Attentatet på Moses, bind 1, www.moses-egypt.net ...".

Claus Fentz Krogh:  Paradis og syndflod, Bibelens fortællinger om menneskeslægterne og om syndfloden og Noas ark, - www.genesispatriarchs.dk/syndfloden/syndfloden.htm  -  (sommer 2004)

¤ Alignment of Hebrew and Egyptian Chronologies, autumn 2004  -  from treatise::
Author of "Assassinating Moses" has made the identification already

          Let us look a little closer at this Moses, then. We know that in Christianity the "Christ" is the son of God. Despite Freud's inclination to see Moses as a father figure in the classical psychoanalytical manner, later replaced by the notion of God the son, we would be justified after reading the above to wonder whether Moses might be the son of someone significant himself.

          The answer to this question is positively astonishing, and one is amazed that even Higgins managed to miss it, as did Freud, who also managed to miss the affiliation of the family of Joseph with a certain religious organization in Egypt. I have created a small family tree to display the relationships among the main Hebrew and related characters in this analysis. As you can see immediately, the father of Moses is Amram.

          In all fairness, I see that a certain Ove von Spaeth, author of a Swedish work translated as "Assassinating Moses", has made the following identification already, but it is rather obvious once one realizes the avataric nature of the original Moses. For Amram would appear to be an abbreviation of Amon-Re in the manner one finds, peculiarly enough, the names of the cities of Eastern Europe shortened in the language of Eastern Yiddish.
          And "Sir Flinders Petrie," as quoted by Robert Graves in The White Goddess, "holds that Moses is an Egyptian word meaning 'unfathered son of a princess.'" This story becomes more familiar by the moment.

Stephen E. Franklin, Alignment of Hebrew and Egyptian Chronologies, - http://neros.lordbalto.com  -  (autumn 2004)

¤ Politiken, 'Bøger' (Rune Engelbreth Larsen, v/journ. Lene Winther, 4.sektion, s.16), 12. februar 2005  -  interview::
Skildrer Moses som historisk figur

           "... - Hvad læser du i øjeblikket?" - "... Jeg er i gang med tre bøger, som er meget forskellige. Den første er bogen 'De Fortrængte Optegnelser', som er skrevet af Ove von Spaeth. Den skildrer Moses som historisk figur ved hjælp af astronomisk datering ud fra egyptiske kildeskrifter og en sammenlæsning af rabbinske skrifter og det Gamle Testamente. - Får sjældent tid til skønlitteratur, men er i øjeblikket midt i novellesamlingen 'Himmelfalden' af en dansk-tyrkisk forfatter ved navn Leyla Tamer... - Den tredje bog er en indføring i Peterskirken i Rom, kunsthistorikeren Mogens Nykjær har skrevet bogen om dens arkitektur, kunst og historie ...".

Rune Engelbreth Larsen, cand.mag i idéhistorie og religionsvidenskab - i interview hos Lene Winther, Politiken - (4. sektion: "Bøger", 12.feb.2005, s.16)  - & www.humanisme.dk/rune/intrvw04.php

¤ Udenrigsministeriet, Danida og Pædagogisk Servicecenter, permanent tekst  -  august 1999:
Udenrigsministeriet - med Profil Egypten

          "... Ove von Spaeth: De fortrængte optegnelser;  Moses' ukendte egyptiske baggrund  ... En tolkning af Genopdagede overleveringer afslører, at Bibelens største profet var født til at kunne blive egyptisk tronfølger - men fjender ved hoffet og præsteskabet forhindrede, at han blev farao... personen Moses og hans tidsalder med udgangspunkt i tværfaglige studier inden for historie, teologi, religionshistorie, arkæologi og astronomihistorie ...".

Det danske Udenrigsministerium,  - Afd. for Udviklingsbistand, Danida,
www.u-web.dk/udenrigsministeriet.htm  -  (aug.1999 & okt.2001), v/Lise Klavsen, bibliotekar.
          - Desuden:  publ. hos Pædagogisk Servicecenter, Kbh.
http://www.udviklingstal.dk/l-egypten.htm  - med bogen som anbefalet litt. om Egypten for udviklingseksperternes Grundskole. Beskrivelse selekteret fra Danbifs database, eks.:  Moses, & Egypten, & bibelstudier.
          - Desuden:  publ. i "U-landstal til Grundskolen, Markedsprofil Egypten" fra Den danske Ambassade i Kairo 1998/1999, Udenrigsministeriets Udgivelser, ISSN 1398-7887, 30 cm, illstr. årspublikation.

Numexam Sidetop
Klik - køb bogen her - direkte
  :  De Fortrængte Optegnelser
- Moses' Ukendte Egyptiske baggrund.  - ATTENTATET PÅ MOSES, bind 1

C.A. Reitzel Forlag a/s, - men efter 2008:  online lager Lemuel-Books, www.lemuelbooks.com
- eller: online netboghandel Bog & Mystik, Valby, kontakt@bog-mystik.dk , www.bog-mystik.dk
- evt. praktisk at kunne læse teksten off-line

Gardiner's A-1: se

 

>>> Fortsættes her:

Bind 1's anmeldelser og kronikker, 1. DEL
                 
Bind 1's anmeldelser og kronikker, 2. DEL

Bind 1's anmeldelser og kronikker, 3. DEL

Bind 1's anmeldelser og kronikker, 4. DEL
                 
Bind 1's anmeldelser og kronikker, 5. DEL

Bind 1's anmeldelser og kronikker, 6. DEL

Bind 1's anmeldelser: supplement, 7. DEL

 

 
 
Lokalisering ?       Her befinder du dig:  Bind 1's anmeldelser(-x), 7.del arkiv
Her kan gives en kommentar om denne side:
Her kan gives et tip til en ven om denne side:
Warning: links may not work on translated pages Warning: links may not work on translated pages
DEBAT BIND 1
INTRODUKTION
- evt. praktisk at kunne læse teksten off-line
 
Sidetop
En særlig videnskat og visdomslære fra Grækenland, Rom og renæssancen udsprang oprindeligt i oldtidens Egypten - og kendes her også forbundet med den historiske Moses' dramatiske skæbne og mysterium.
          Ove von Spaeth har skrevet et fascinerende og nyorienterende værk om denne stadig influerende baggrund i nutidens samfund. Hans tværvidenskabelige forskning i historie, arkæologi og antropologi går dybt i egyptisk tradition, religionshistorie, indvielseskult, stjerneviden, mytologi - og videre i rabbinerskrifterne, bibelstudier og oldtidsforfatterne. Hver bog fremdrager unikke indsigter, det ikke tidligere var muligt at vise.
          Bøgerne bestilles lynhurtigt og direkte i B&M's internetbogsalg - klik på de individuelle forsider:

(1) De Fortrængte Optegnelser (238 s.) - (2) Gåden om Faraos Datters Søn (239 s.)
- (3) Den Forsvundne Tronfølger (255 s.) - (4) Den Hemmelige Religion (368 s.) -
(5) Profeten som Ukendt Geni (272 s.)
Online-salg – både hos: B&M's butik og internetbogsalg • - og hos Online-lager: Lemuelbooks

Løbende nyheder om Moses-serien: www.moses-egypt.net - & - Interest Group for The Ove von Spaeth Papers
 
 
Sidetop 
 

INTEREST GROUP FOR THE OVE VON SPAETH PAPERS

You are invited to freely join:
Interest Group for The Ove von Spaeth Papers

*